komfituura jest osobliwym rodzajem konfitury wyróżniającym się konsystencją, klarownością i złożonością smaku; fizycznie powstaje z połączenia tyko dwóch składników – wiśni oraz cukru (w przypadku wersji z dodatkami smakowymi dochodzi do tego odpowiednie źródło nuty smakowej); skład fizyczny komfituury to nie wszystko, jej unikatowość wynika głównie z procesu wytwarzania, o czym mowa w kolejnych punktach; na jakość i charakter komfituury duży wpływ ma również rodzaj wiśni, z której jest wytwarzana – to wyjątkowa Wiśnia Nadwiślanka;
owoce do produkcji komfituury pochodzą konkretnie z sadu w Sulejowie, którego właścicielem, opiekunem i gospodarzem jest Pan Jan Turbiasz; pielęgnacja drzewek w tym sadzie odbywa się metodami ekologicznymi, a wszystkie zbiory odbywają się ręcznie; wiśnie do komfituury zbieram osobiście, jednocześnie nadzorując osoby, które mi w tym pomagają; dzięki temu monitoruję, w których skrzynkach znajdują się owoce z różnych części sadu, co ma duży wpływ na proces produkcji; bardzo korzystna proporcja naturalnych kwasów i cukrów w owocach Nadwiślanki powoduje, że ich silny aromat na przemian dominuje i ustępuje słodyczy dodanego do komfituury cukru; ta oscylacja wrażeń długo nie pozwala znudzić się jej smakiem;
Wiśnia Nadwiślanka od 16 grudnia 2009 r. posiada oznaczenie Chronionej Nazwy Pochodzenia. W tym przypadku oznacza to, że uprawnienia do uprawy tych wiśni mogą otrzymać jedynie sadownicy w ściśle określonych rejonach województw: mazowieckiego (…), świętokrzyskiego (gminy Ożarów i Tarłów) i lubelskiego (…) pod chronioną nazwą mogą być sprzedawane wyłącznie owoce wiśni uzyskane z drzew wiśni sokówki odroślowej; owoce nadwiślanki do jedzenia muszą być zrywane ręcznie; niezależnie od przeznaczenia owoce muszą być pakowane do odpowiednich opakowań bezpośrednio w miejscu zbioru dla zachowania jakości produktu i umożliwienia kontroli nad pochodzeniem; więcej o tym niezwykłym owocu pod linkami po prawej stronie;